Top

ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ? ΠΟΤΕ,ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ?

Διατάσεις είναι οι ασκήσεις οι οποίες βοηθούν στην μυϊκή ευλυγισία ,στην ελαστικότητα και στην αρθρική ευκαμψία .Δηλαδή είναι οι ασκήσεις , οι οποίες κρατούν τους μύες μας εύκαμπτους ,μας προετοιμάζουν για κίνηση και βοηθούν στο καθημερινό πέρασμα από την ακινησία στην σθεναρή δραστηριοποίηση ,χωρίς περιττή προσπάθεια .Κρατούν τους μύες μας ευλύγιστους πριν και μετά από την άσκηση και βοηθούν στο να αποφεύγονται τραυματισμοί .

Ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει διατάσεις ,ανεξαρτήτως ηλικίας ,κιλών ,φυσικής κατάστασης η ευλυγισίας .Αρκεί να είναι υγιής .Οι μέθοδοι είναι προσιτές και εύκολες ,προσαρμοσμένες στις ατομικές διαφορές της στάσης και ευλυγισίας του κάθε μυ .Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο σωματικό πρόβλημα η κάποια χειρουργική επέμβαση ,πάντα συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας ,πριν αρχίσουμε κάποιο πρόγραμμα διατατικών ασκήσεων .

Διατάσεις μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας .Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός σε αυτό .Μπορούμε το πρωί μόλις ξυπνήσουμε ,στη δουλεία μας εάν αισθανθούμε πιασμένοι ,μετά από ορθοστασία πολλών ωρών ,πριν ή μετά την αθλητική μας δραστηριότητα ,πριν τον ύπνο .

Οι λόγοι που κάνουμε τις διατάσεις είναι πολλοί .Καταρχήν ελαττώνουν την μυϊκή ένταση και δίνουν στο σώμα μας αίσθηση χαλαρότητας . Εμποδίζουν τους μυϊκούς τραυματισμούς . Προετοιμάζουν το σώμα μας  να ανταπεξέλθει σωστά στις αθλητικές δραστηριότητες και μυϊκές καταπονήσεις που το υποβάλουμε . Οι διατάσεις μετά την προπόνηση μας ,βοηθούν καλυτέρα στην μυϊκή ανάπτυξη και στην γρηγορότερη ανάρρωση των μυών .Τονώνουν την καλή κυκλοφορία του αίματος .Και βέβαια μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα .

Οι διατάσεις είναι εύκολες ,αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι τις κάνουν λανθασμένα .Για να την κάνουμε σωστά ,πρέπει να χαλαρώσουμε με σταδιακή βαθμιαία διάταση και προσοχή πάντα στους μύες που διατείνουμε .Ξεκινάμε σίγα σίγα για 15’’ – 30 ‘’ διατείνοντας τον μυ .Όταν νιώσουμε μέτρια τάση ,χαλαρώνουμε διατηρώντας τη διάταση .Αυτό το στάδιο ονομάζεται εύκολη διάταση .Μετά υπάρχει το στάδιο της νοητικής ανάπτυξης της διάτασης ,όπου χωρίς απότομες εναλλαγές της έντασης κινούμαστε λίγο περισσότερο από την προηγούμενη θέση .

Πολύ σημαντικό σε όλα αυτά είναι οι αναπνοές μας .Πρέπει να είναι σιγανές ,ρυθμικές και ελεγχόμενες .Δεν πρέπει να κρατάμε την αναπνοή μας κατά την εκτέλεση τους .Αν κάποια διατατική θέση εμποδίζει την φυσιολογική αναπνοή μας  ,τότε δεν έχουμε χαλαρώσει και πρέπει να την αλλάξουμε  .

Οι μύες μας προστατεύονται από έναν μηχανισμό , που ονομάζεται διατατικό  αντανακλαστικό ,ο οποίος ενεργοποιείται όταν για κάποιο λόγο απειλούνται για τραυματισμό .Έτσι  όταν  διατείνουμε τους μύες μας περισσότερο από το κανονικό ,ενεργοποιείται ο μηχανισμός ,προστατεύοντας μας .

Ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερώσει κάποιος για να κάνει διατάσεις είναι σχετικός και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες , όπως από τους στόχους που έχει ,την επιβάρυνση της προπόνησης ,το είδος της αθλητικής δραστηριότητας που έκανε .Έτσι μπορούμε να αφιερώσουμε από λίγα λεπτά την ημέρα (5 ‘-10’) έως και 60 λεπτά ,δηλαδή ένα ολόκληρο μάθημα διατάσεων .

Τέλος υπάρχουν πολλοί τύποι διατάσεων ,αλλά οι σημαντικότεροι είναι τρεις ,οι στατικές ,οι βαλλιστικές  και οι διατάσεις P.N.F .

Οι στατικές είναι αυτές που περιλαμβάνουν την τοποθέτηση του μυός σε μια θέση με ταυτόχρονη ακινητοποίηση του κορμού ,έτσι ώστε να προκληθεί τέντωμα της συγκεκριμένης μυϊκής ομάδας .

Οι βαλλιστικές διατάσεις περιλαμβάνουν την επιμήκυνση του μυός με κίνηση .Συνήθως η εκτέλεση τους γίνεται με ρυθμικά επαναλαμβανόμενες κινήσεις ,όπως αναπηδήσεις ,ταλαντεύσεις ή διπλώσεις .Αυτού του είδους οι διατάσεις όμως είναι επίφοβες ,διότι εάν δεν εκτελεστούν σωστά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς ,γι’ αυτό πρέπει να εκτελούνται με καθοδήγηση ενός ειδικού ή από έμπειρους αθλητές .

Οι διατάσεις P.N.F (Ιδιοδεκτική Νευρομυική διευκόλυνση ) περιλαμβάνουν ενεργό συστολή του μυός πριν από το τέντωμα του .Είναι για προχωρημένους αθλητές και χρειάζεται η βοήθεια κάποιου ειδικού .Αναλυτικά γι’ αυτές τις διατάσεις θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο .

Ανεξαρτήτως της μεθόδου διατάσεων που θα ακλουθήσετε ,υπάρχουν 3 τρόποι για να τις εκτελέσετε .Ο ενεργητικός (αυτοδιάταση ) την οποία και εκτελείτε μόνοι σας ,ο παθητικός όπου η διάταση γίνεται με βοήθεια κάποιου άλλου και ο μεικτός όπου υπάρχει συνδυασμός αυτοδιάτασης και διάτασης με βοήθεια .

Είναι λοιπόν αναγκαίο να κάνουμε διατάσεις στην καθημερινότητα μας ,είτε γυμναζόμαστε είτε όχι .Θα σας βοηθήσουν πολύ και θα βελτιωθείτε σε πολλούς τομείς .

Δοκιμάστε τες .

Δεν υπάρχουν σχόλια
Προσθέστε σχόλιο
Όνομα*
Email*
Ιστοσελίδα